Frågor och svar
om Kenpo Karate
1. Varför ska man träna Kenpo Karate?
Motion och rörelse är viktiga komponenter för att få ett långt och hälsosamt liv, något som alla kampsporter kan erbjuda. Utöver det övas koordinations- och koncentrationsförmågor upp liksom självkontroll och förmågan att skydda sig själv och sina nära från olika angrepp. Karateträningen blir ofta ett livslångt engagemang och en livsstil som agerar stärkande för självförtroendet.
2. Hur gammal måste man vara för att få träna Kenpo Karate?
För våra barn- och ungdomsgrupper kommer åldersgränsen vara 9 år. Vuxengrupperna är öppna för alla över 15 år.
3. Vad är det för träningskläder och utrustning som används?
Till en början går det bra att träna i vanliga oömma träningskläder (inklusive inomhusskor), men efter någon månad är det bra om en passande dräkt har införskaffats. I Kenpo Karate används en så kallade dogi (japanska för "träningsdräkt"). För nybörjare och upp till lila bälte är denna dräkt vit. Sådana dräkter är lätta att få tag på och går exempelvis att beställa från Budo & Fitness. Då en del grepp- och kastträning introduceras redan under det första året rekommenderar vi köp av en dräkt avsedd för Judo eller Ju-Jitsu.
Till en början räcker det gott med en passande dogi, men förhållandevis snart behövs iaf suspensoar, handskar och tandskydd. Dessa går också att köpa på exempelvis Budo & Fitness. Till orange bälte krävs även ben- och fotskydd. Huvudskydd är också rekommenderat. Fråga någon av instruktörerna vilka skydd som är mest passande för Kenpo Karate innan du köper något.
Har man nått lila bälte får man även bära svarta byxor med vit överdel (eller fortsätta bära helvit träningsdräkt), och har man grönt bälte får man bära en helsvart träningsdräkt eller valfri kombination av vitt och svart. Som svartbältesinnehavare får man bära valfri färgkombination inklusive röda eller blå träningsdräkter.
4. Går det att tävla i Kenpo Karate?
Det gör det absolut. Då vi är anslutna till Svenska Kempoförbundet är det möjligt att tävla i en rad olika grenar. För alla ålderskategorier finns det tävlingsmoment som går ut på teknikuppvisning (självförsvar och kata), submission fighting (ett brottningsliknande moment) och fighting med semikontakt (det vill säga lätt kroppskontakt med slag och sparkar samt ordentligt med skyddsutrustning). För vuxna finns också tävlingsgrenarna knockdown och fullkontakt som båda kan liknas vid Mixed Martial-Arts (MMA) med dogi (sve. träningsdräkt).
5. Vad kostar det att träna Kenpo Karate?
Medlemsavgiften kostar 150 kronor per år och gäller alla medlemmar. Träningsavgiften är för närvarande 1000 kronor per termin för vuxna och 700 kronor per termin för ungdomar (under 18 år), studenter och pensionärer. Barnens träningsavgift ligger på 500 kronor per termin.
6. Vad skiljer Kenpo Karate från vanlig japansk Karate?
All form av Karate härstammar från den kinesiska kampsporten Kung Fu (som mer korrekt benämns Quan Fa som använder samma kanji som ordet Kenpo/Kempo, 拳法), och all Karate kan spåra sitt ursprung till ögruppen Okinawa som ligger utanför Japans sydvästra kust.
Skiljelinjen mellan olika former av japansk Karate och Kenpo Karate ligger i hur man ser på det kinesiska arvet. 1932 samlades olika karatemästare i Japan och dem beslutade sig för att bibehålla uttalet "Karate", men byta ut kanji från 唐手, vilket kan översättas till "Kinesisk hand", till 空手, som översätts till "Tom hand". Detta eftersom den japanska militärmakten förberedde sig på att anfalla och underkuva Kina, ett land de såg som befolkat av undermänniskor.
I Kenpo Karate har vi behållit dem ursprungliga kanjitecknen (唐手) för att understryka kopplingen till det kinesiska arvet och ta avstånd från axelmakternas imperialism. Kenpo Karate är också en mer allsidig konst än de flesta moderna Karatestilar, och med ett tydligare fokus på olika självförsvarstekniker.
7. Hur fungerar det med bälten och graderingar i Kenpo Karate?
I Kenpo Karate är bältesfärgerna följande för alla över 15 år: vitt bälte, gult bälte, orange bälte, lila bälte, blått bälte, grönt bälte, brunt bälte och svart bälte (med upp till tio grader).
För alla under 15 år benämns graderna för juniorbälten, och eleven bär ett halvvitt bälte istället (exempelvis ett gulvitt bälte istället för ett gult bälte). Elever som ännu inte fyllt 15 år har också två graderingar för varje vuxenbältesnivå (exempelvis delas teknikerna för det gula vuxenbältet upp i ett vitt juniorbälte med ett streck och ett gult juniorbälte). En elev som är under 15 år kan uppnå ett juniorsvartbälte (ett halvvitt och halvsvart bälte).
Graderingstillfällen för att få ett nytt bälte anordnas några gånger per termin och en elev erlägger vanligtvis en graderingsavgift på 150kr som inkluderar diplom och det nya bältet.
De med vitt, gult eller orange bälte bär en helvit träningsdräkt. Har man nått lila bälte får man även bära svarta byxor med vit överdel (eller fortsätta bära helvit träningsdräkt), och har man grönt bälte får man bära en helsvart träningsdräkt eller valfri kombination av vitt och svart. Som svartbältesinnehavare får man bära valfri färgkombination inklusive röda eller blå träningsdräkter.
9. Är det någon skillnad på "Kenpo" och "Kempo"?
Stavningen "Kenpo" är mer vanligt förekommande i USA och på Okinawa. Stavningen är kanske särskilt kopplad till Kenpo Karate av amerikansk typ, som populariserades av Edmund K. Parker Sr. Stavningen "Kempo" används oftare för stilar med japansk, kinesiskjapansk (exempelvis Nippon Kempo eller Shorinji Kempo) eller europeisk härkomst.
Båda stavningarna refererar dock till samma koncept och samma japanska kanjitecken (拳法), och betyder "knytnävsmetod.". Valet av stavning beror således ofta på härkomst, regionala preferenser eller den specifika kampsportstradition som refereras till. Sammanfattningsvis:
- Kenpo: Vanligare i USA och på Okinawa, särskilt i samband med amerikansk Kenpo Karate.
- Kempo: Vanligare i Japan och Europa.
10. Vad är skillnaden mellan "American Kenpo", "Chinese Kenpo", "Dragon Kenpo" och "Chinese Dragon Kempo"?
Samtliga av de ovannämnda inriktningarna har influerat den Kenpo Karate som utövas vid Sanchin Budokai, och samtliga har det gemensamt att de stammar från Edmund K. Parker Sr. på olika sätt. Termen American Kenpo Karate är oftast förknippad med den senaste kampkonstversionen som utvecklades av Parker vilken innehöll över 250 olika självförsvarstekniker och 26 förutbestämda rörelsemönster (eng. forms and sets).
Chinese Kenpo Karate associeras ofta med två av Parkers äldsta elever: Al Tracy och Chuck Sullivan. Tracyversionen innehåller enligt egen utsago över det dubbla antalet självförsvarstekniker i jämförelse med American Kenpo samt flera egenframtagna förutbestämda rörelsemönster (utöver alla Parkers egna), medan Sullivanversionens läroplan använder en diametralt motsatt ansats genom att fokusera på 55 väl utvalda självförsvarstekniker och endast en handfull förutbestämda rörelsemönster (som är tänkta att summera essensen i Parkers Kenpo).
Ed Hutchinson (en elev till Parker- och Tracyeleven Jay T. Will) försökte genom sitt skapande av Dragon Kenpo Karate renodla och förenkla innehållet i Parker- och Tracytraditionerna, bland annat genom att ta bort förutbestämda rörelsemönster. Dragon Kenpo sökte också modernisera och effektivisera vissa av självförsvarsteknikerna från de båda kenpoinriktningarna.
Robert S. Shook och dennes arv genom Chinese Dragon Kempo från Daniel K. Pai (via John Cozatt, Diana Schmoyer och John Weininger), en mästare som studerade under både Parker och Adriano D. Emperado, lägger tonvikten vid olika kinesiskinspirerade självförsvars- och kampsportsvapentekniker. De kampsportsvapen som står i fokus i stilen är pinnar, knivar, stavar av olika längd, raka svärd och böjda svärd.
11. Vad betyder "Sanchin Budokai"?
Sanchin Budokai (三戦武道會) är sammansatt av två olika japanska begrepp. Sanchin (三戦) är ett asiatiskt filosofiskt koncept som hänvisar till "tre strider" hos människan: en fysisk strid, en andlig strid och en mental strid. Budokai (武道會) kan uttolkas som ungefär "kampkonstförening" eller "kampkonstssammanslutning". Nedan undersöker vi "Sanchin"-konceptet närmare och hur det står i relation till vårt utövande av Kenpo Karate.
Den fysiska striden, är kanske den som vanligast associeras till kampkonstutövning. Edmund K. Parker Sr, grundaren av modern Kenpo Karate menade att sanningen om den fysiska striden endast fanns att finna i faktisk kamp: "Det finns inga 'äkta' stilar inom karate. Äkthet uppstår endast när äkta knogar möter den äkta mänskliga kroppen, oavsett vem som slår eller tar emot.".
Den andliga striden kan ses som ett mått på det inre lugn och den självkänsla som kampkonstutövande skänker människor, eller för att citera Parker: "En människa som är trygg i sig själv har inget behov av att bevisa något med våld, och därför kan en sådan person gå ifrån en strid med värdighet och stolthet. Den är den sanna kampkonstutövaren – en person så stark inombords att han inte behöver demonstrera sin styrka.".
Den mentala striden kan summeras i följande Parkercitat: "Personen som vet hur man gör något kommer alltid att vara eleven, medan personen som vet varför man gör något kommer att fortsätta vara instruktören.". Kenpo Karate lägger stor tonvikt på varförfrågor, medan hurfrågorna ses mer som en primär fråga för mer traditionella stilformer.